Sadržaj:
GAJENJE DOMAĆE ŽIVINE – Tihomir Perić
Proizvodnja domaće živine je jako delikatan posao jer je živina jako nežna i osetljiva na nedostatak vitamina, mineralnih materija i belančevina. Moraju da imaju dobar i udoban smeštaj. Kako o svemu tome voditi računa, opisano je u ovom priručniku.
Iz sadržaja GAJENJE DOMAĆE ŽIVINE – Tihomir Perić :
- Proizvodnja i ishrana živine
- Nedostatak mineralnih materija I mikorelementi
- Živinarnik i gajenje živine
- Leženje jaja
- Dezinfekcija živinarnika i inkubatora
- Bolesti živine i uzgojne bolesti
- Zarazne bolesti živine
- Trovanje, endoparaziti, ektoparaziti
Proizvodnja domaće živine je jako delikatan posao, jako nežne i osetljive na nedostatke vitamina, mineralnih materija i belančevina, a naročito na amino kiselinski sastav.
Osetljive su i na promene vremena, vlage i gasova, naročito amonijaka i sumporvodonika. One su osetljive i na pojedine stresove, kao što su: buka, vakcinacija, hvatanje i pregrupisavanje i dr. Domaće živine moraju da imaju dobar i udoban smeštaj, da se dobro hrane sa dosta vitamina, mineralnih materija i belančevina.
Proizvodnja domaće živine se se vrši radi dobijanja što viš kvalitetnog mesa, jaja za nasad i za konzum, kao i dobijanje perja. One sujako živahne i ne trpe teskobu (kavezni sistem), a na podnom sistemu držanja one su jače i otpornije.
Da bi se što više snabdeli pilićima potrbno je upotrebljavati inkubatore, koji moraju biti čisti, dezinfikovani i pravilno upotrebljeni, jer ako to ne postoji onda će se izleći manji broj, često slabo živahni, pa čak i bolesni pilići.
Danas se na pijaci vide veće količine kvalitetnog živinskog mesa i kvalitetnih svežih jaja. Treba nastojati da se proizvodi mesa i jaja čak i za izvoz, jer su se nakada velike količine jaja izvozile.
GAJENJE DOMAĆE ŽIVINE – Tihomir Perić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Recenzije
Još nema komentara.