Sadržaj:
BAŠTE KAO NEKAD – Atanasija Rašić
Bašte kao nekad – bez hemije, mehanizacije, uz pomoć biljnih preparata i korišćenjem tradicionalnih znanja. Mnogi će imati sumnju – ali može bez hemije da bude zdavo i čisto !
Priredila monahinja Atanasija Rašić.
Još jedan važan priručnik za život u prirodi i sa prirodom, jer se uz obilje bogatih ilustracija može saznati kako da proizvodimo zdravu hranu, bez hemije, mehanizacije i korišćenjem tradicionalnih znanja.
Metod gajenja povrća za kuhinjskim stolom dobro se stapa s prirodnim načinom života.
U želji da se proizvede što više hrane, povećava se zavisnost od primene hemijskih aditiva, a sve to prouzrokuje smanjenje biljnih vrsta i njihovih sorti koje mogu da reaguju na te aditive. Poslednja manifestacija toga, jeste genetski modifikovana hrana, koja predstavlja suprotan proces od organskog gajenja.
Obratimo pažnju kako se priroda sama brine o obnavljanju humusa. Kao primer može da nam posluži šuma. Na šumskom tlu leže suve i trule grane i grančice, šišarke i opalo lišće.
Mnoge starinske biljke imaju bolji ukus ili su mekše od njihovih hibridnih zamena, a mnoge imaju duži period berbe. Ako se godinama proizvode na jednom mestu, mogu da se prilagode klimi i zemljištu te oblasti i po rodnosti prestignu savremene sorte.
Kako ćete tretirati vaše zemljište zavisi od njegovog tipa, prethodnog održavanja i onoga što raste – ili će rasti – na njemu.
Izaberite biljke koje odgovaraju klimatskim uslovima i tipu zemljišta u vašoj bašti. One će dobro napredovati i biće manje podložne napadima štetočina i bolesti.
Počnite s malom parcelom: Mala parcela laka je za održavanje, a na njoj može da se proizvede dosta povrća. Prevelike ambicije mogu da dovedu do razočaranja zbog toga što imate više povrća nego što možete uspešno da gajite.
Zbog načina proizvodnje žitarica kod nas( đubrenja zemlje isključivo veštačkim đubrivima), one nemaju potrebne makro i mikro elemente potrebne za očuvanje zdravlja čoveka, pa ni meso, jaja i mleko ih takođe ne sadrže ili ih ima veoma malo.
BAŠTE KAO NEKAD – Atanasija Rašić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Recenzije
Još nema komentara.