Sadržaj:
LEKOVITOST VOĆA I VOĆNIH SOKOVA – Dr Dragoljub Žunić
Voće je jedno od najzdravijih namirnica. Brojne voćne vrste omogućuju da ishrana bude raznovrsnija! Voće je namirnica, pre svega, niske kalorijske vrednosti, pa se preporučuje kod brojnih dijeta.
Voće bi trebalo da bude sastavni deo naše ishrane, i to nije ništa novo. Posebno u letnjim mesecima, kada su temperature visoke a dobra hidratacija neophodna, voće je dobar izbor zbog visokog sadržaja vode.
Iz sadržaja knjige LEKOVITOST VOĆA I VOĆNIH SOKOVA – Dr Dragoljub Žunić :
– Voće, Načini čuvanja voća za vansezonsku upotrebu
– Najvažniji sastojci voća- vitamini, Ostali važni sastojci voća, Voćne vrste I njihov hemijski sastav
– Poslastice i napitci od voća
– Opis voća, karakteristike i pripremanje sokova, kompota, …
54 vrste voća koji su zastupljeni na našem podneblju:
-jabuka, malina, šljiva, banana
-avokado, ananas, papaja, pomorandža, nar
-kesten-pitomi i divlji, borovnica
-brusnica, dud, badem, šipak, glog, ribizla, kajsija, divlja i pitoma jabuka, …
Sve više je kozmetičkih preparata i tretmana na bazi voća i voćnih kiselina. To je tretman spolja, ali je najbolje da ga uradite iznutra. I vašem telu, a posebno digestivnom traktu je potreban dobar tretman – zato jedite voće i povrće. Unesite vitamine, minerale, prirodna vlakna i voćne kiseline. Veoma zdravi su i sokovi od sveže ceđenog voća, jedina „zamerka“ je što se ceđenjem odstranjuju kvalitetna vlakna, dobra za probavu.
VOĆE treba jesti uvek sveže. Najbolje je da se jede kao užina, ili pre doručka. Uveče se ne preporučuje, osim ako je glavni obrok.
LEKOVITOST VOĆA I VOĆNIH SOKOVA – Dr Dragoljub Žunić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Recenzije
Još nema komentara.