Rezidba vinove loze je jedna od najznačajnijih ampelotehničkih mera. Zbog toga je ova tema vrlo značajna, stalno aktuelna i obogaćena novim iskustvima i saznanjima.
Pri rezidbi se moraju poštovati ekološki uslovi, biološka svojstva sorti i raspoloživa sredstva mehanizacije. Uz praktične savete i pregledne slike orezivanja kao i postavljanja stubova, autor daje i prikaz projektovanja prinosa i načina rezidbe čime se može izračunati visina prinosa grožđa u narednoj godini.
Rezidba je jedna od najskupljih agrotehničkih mera tokom formiranja uzgojnog oblika, rastuće rodnosti i redovne eksploatacije zasada. Od pravilno izvedene osnovne i dopunske rezidbe zavisi rast, razviće i plodonošenje vinove loze.Visoki kvalitetni prinosi su takođe najviše zavisni od pravilno izvedene rezidbe.
Pri rezidbi se moraju poštovati ekološki uslovi, biološka svojstva sorti, raspoloživa sredstva mehanizacije, odnosno čitav sistem gajenja vinove loze.
Iz svih ovih i niza drugih razloga rezidbi se mora pokloniti dužna pažnja u nju se mora uložiti znanje i iskustvo. A samo znalački sprovedena rezidba može dati očekivane rezultate.
Otuda i ideja da se ovoj značajnoj meri posveti knjiga koja je po koncepciji namenjena inženjerima agronomije voćarsko-vinogradarskog smera. Studentima i učenicima Poljoprivrednih fakulteta i škola kao i vinogradarima amaterima. Dakle svima koji se neposredno bave proizvodnjom grožđa.
Orezivanje vinove loze je deo uzgoja, procesa kojim biljku pretvarate u mnoštvo plodova a kasnije i u vino. Od rezidbe loze, zavisi i kolika će berba biti kao i kakav kvalitet samog vina ćete dobiti.
Pokrenite točak i ostvarite dodatni popust na knjige
Pokreni točak
Sajt www.knjizaraodisej.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.SLAŽEM SE
Recenzije
Još nema komentara.