Sadržaj:
POSNI KUVAR NA ULJU – monahinja Atanasija Rašić
Priredila monahinja Atanasija Rašić.
Pravoslavni posni kuvar sa isprobanim receptima tradicionalnih manastirskih i narodnih posnih jela. Iz njega će mnogi moći da uvide lepotu i raznolikost posne trpeze.
Pri sakupljanju ovih recepata cilj nam je bio da pomognemo Pravoslavnim Hrišćanima koji žele da poste. A nisu vični spremanju posnih jela, kao i da im predložimo kako da izbegnu jednoličnost ishrane. Podsećamo da su najbolja posna jela ona koja se spremaju na jednostavan način, bez mnogo začina. I bez komplikovanih kulinarskih postupaka, jer to često vodi stomakougađanju i promašuje cilj posta.
Pravoslavni post je dobrovoljno uzdržanje od izvesne hrane i pića u Crkvom određeno vreme posta ili posnih dana, radi fizičkog i duhovnog očišćenja i ozdravljenja, kao priprema za neki veliki podvig; primanje svete tajne pričešća ili za duhovno uzdizanje i usavršavanje, sve u cilju čovekovog duhovnog očišćenja i sjedinjenja s Bogom.
Namirnice predviđene za posnu kuhinju pored vitamina sadrže i ostale potrebne sastojke kao što su: belančevine, ugljeni hidrati, masti i mineralne soli. Zanimljivo je navesti da orasi, bademi, kesten, lešnik, kikiriki obiluju proteinima u toj meri da zamenjuju proteine iz najvećih komada mesa.
Kako je današnje vreme doba ekstrakta i sintetike, mi se moramo truditi da jedeno prirodne – zdrave namirnice, a ne hranu koja ubija. Upražnjavajući posnu kuhinju, bar povremeno, čovek će se osećati zdraviji psihički, fizički i – materijalno.
Postoje određeni dani kada se spremaju posna jela (posne slave, sahrane i parastosi u vreme posta, Badnje veče itd.) Tada je potrebno spremiti kompletnu posnu trpezu. Ili, na primer, osobe obolele od holesterola znatno će se bolje osećati ako primenjuju posnu kuhinju, jer ova kuhinja ne predviđa jaja i mlečne proizvode koji znatno obiluju holesterolom.
POSNI KUVAR NA ULJU – monahinja Atanasija Rašić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Recenzije
Još nema komentara.