U ovome priručniku saznaćete o jagodi od njenog zasada pa do plasiranja finalnog proizvoda. Zahvaljujući biološkim karakteristikama (višegodišnja zeljasta, stalno zelena biljka) , jagoda se može saditi tokom cele godine. Plodovi jagode izuzetno su pogodni za upotrebu u svežem stanju, za zamrzavanje i kao sirovina za industrijsku preradu.
Ekologija jagode (klima, svetlost, voda, vetar, položaj i nagib terena, zemljište)
Fiziologija jagode
Sorte jagode
Tehnologije gajenja jagode (razmnožavanje, proizvodnja sadnog materija, priprema zemljišta za sađenje, bolesti jagode, sadnje po godišnjim dobima, bolesti i nega jagoda, zaštita jagode od bolesti,..)
Berba i čuvanje jagoda
Hranjiva vrednost jagoda, prinos i rentabilnost gajenja jagode
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode, može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 – 97 mg %. Cveta više puta u godini i služe kao biljke indikatori za ispitivanje virusa.
Za jagodu su najpovoljniji oni položaji koji nisu izloženi vetru i akumulaciji hladnog vazduha.
Za rane sorte najbolji su južni položaji, gde se ne javljaju kasni prolećni mrazevi jer je na njima omogućeno ranije sazrevanje ploda za oko 10 dana u odnosu na severne položaje. Severne i istočne položaje treba korisititi za srednje stasne, a severne i ravničarske površine za kasne sorte jer one obično kasnije cvetaju i nema opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva.
JAGODA – Evica Mratinić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Pokrenite točak i ostvarite dodatni popust na knjige
Pokreni točak
Sajt www.knjizaraodisej.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.SLAŽEM SE
Recenzije
Još nema komentara.