Sadržaj:
TREŠNJA – Evica Mratinić
Trešnja, ranije črešnja je listopadna drvenasta biljka iz potfamilije Prunoideae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Najčešće je visoka oko 20 m. U Evropi se sve ređe može naći u prirodi pa je ova vrsta drveća danas ugrožena. Trešnja je pripitomljena i ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji.
Trešnjase gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje isključivo za proizvodnju likera ili rakija. Jednom ubrane trešnje više ne sazrevaju, pa se moraju brati zrele. Sveže su trešnje sjajne, pune i sa žarko zelenim peteljkama. Jako su praktične jer im osim pranja ne treba gotovo nikakva priprema i najbolje su sveže. Početak pune rodnosti im je od 6 do 8 godine.
Trešnja se gaji individualno i na savremenim plantažama i njeni plodovi se koriste za spravljanje: sokova, džemova, kompota, slatka od trešnje, ili se u smrznutom stanju čuva za spravljanje raznih poslastica (kremova, sirupa, sladoleda…). Pored toga od trešnje se pravi i rakija (trešnjevača).
Iz sadržaja knjige TREŠNJA – Evica Mratinić :
– Proizvodnja trešnje u svetu i u Srbiji
– Morfologija trešnje ( koren, stablo, krunica, grane i grančice, list, pupoljak, cvet, plod, seme)
– Ekologija trešnje (klima, svetlost, voda, vetar, položaj i nagib terena, zemljište)
– Fiziologija trešnje
– Sorte trešnje
– Podloge za trešnju
– Podizanje zasada trešnje
– Nega mladog zasada i nega trešnje u rodu
– Berba i čuvanje plodova trešnje, hranljiva I upotrebna vrednost plodova trešnje
– Mehanizacija u proizvodnji trešnje
– Prinos i rentabilnost gajenja trešnje
TREŠNJA – Evica Mratinić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Recenzije
Još nema komentara.