Po proizvodnji voćnih plodova kajsija zauzima 13. mesto u svetu.
Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Stabla kajsije dospevaju u rod nakon 3 – 4 godine i na pažljivo odabranim terenima redovno rađaju. Otpornija je na biljne bolesti i štetočine od većine drugih voćnih vrsta pa joj je zaštita jeftinija.
Plodovi rano sazrevaju (jun, jul) i na tržištu postižu visoku cenu. Bogati su šećerima, organskim kiselinama, vitaminima i mineralnim materijema. Kajsija se bere od kraja juna do kraja jula. Najčešće je to ručna berba. Sveži plodovi kajsije cenjeni su kao stono voće, a i kao sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine (sokove, džemove, pekmeze, kompote itd.). Osim toga, plodovi se suše, a i prerađuju u rakiju izvarednog kvaliteta.
Plod kajsije je prvoklasna namirnica u svežem ili prerađenom stanju, velike je upotrebne vrednost. Teme obrađene u ovoj knjizi su: Proizvodnja kajsije u Srbiji; Ekologija kajsije; Poreklo sorti kajsije; Podloge za kajsiju; Posrednik – deblotvorac; Podizdanje i nega zasada; Nega kajsije u rodu; Berba, klasiranje, pakovanje i čuvanje plodova kajsije; Hranjiva i upotrebna vrednost… Tokom dubokog zimskog mirovanja, kajsija može izdržati i do -25 °C s manjim oštećenjem, dok u vreme ekološkog zimskog mirovanja temperature od -18 °C mogu prouzrokovati velike štete. Razdoblje od desetak toplijih dana, nakon zimskog mirovanja, može izazvati kretanje sokova u voćki.
Iz sadržaja knjige KAJSIJA – Evica Mratinić :
Proizvodnja kajsije u Srbiji
Ekologija kajsije (klima, svetlost, voda, vetar, položaj i nagib terena, zemljište)
Poreklo sorti kajsije
Podloge za kajsiju
Posrednik – deblotvorac
Podizdanje i nega zasada
Nega kajsije u rodu
Berba, klasiranje, pakovanje i čuvanje plodova kajsije
Hranjiva i upotrebna vrednost…
KAJSIJA – Evica Mratinić
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Pokrenite točak i ostvarite dodatni popust na knjige
Pokreni točak
Sajt www.knjizaraodisej.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.SLAŽEM SE
Recenzije
Još nema komentara.