Br. strana: 222
Povez: Mek
Format: 14×20 cm, latinica
Cena:
800.00 RSD Originalna cena je bila: 800.00 RSD.650.00 RSDTrenutna cena je: 650.00 RSD.
Ušteda:
150.00 RSD (19% popusta)
Popust na proizvod je u trajanju od 01.02.2025. do 01.03.2025. godine.
* Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu. Cena isporuke Post expresom poštom je od 370 din.
Drugi načini poručivanja:
Sadržaj:
Gledajući raskoš jela u bosanskoj kuhinji, u kojoj se prepliću utjicaji istoka i zapada, neodoljivo se stiče utisak da se sa pravom može nazvati autentičnom balkanskom.
Balkan kao geografska odrednica bio je kroz svoju istoriju na razmeđi različitih kultura, osvajan i prisvajan od osvajača s istoka i zapada, te se taj vidljiv utjicaj zadržao i u svojevrsnoj ‘balkanskoj kuhinji’.
Ono što bosansku kuhinju razlikuje od drugih kuhinja, a što je približava francuskoj kuhinji , u , pravilu ,jeste to što se ne upotrebljavaju jaki, ljuti začini, ili se upotrebljavaju u minimalnim količinama.Sa tog aspekta odgovara i savremenim zahtevima medicine.
Sa istorijskog aspekta kulinarstvo na tlu Bosne i Hercegovine, po zapisima hroničara i putopisaca ima dugu tradiciju. U zapisima hroničara Sarajlije Bašeskije ili turskog putopisca Evlije Čelebije može se videti da je još odavna na soframa u aščinicama iznošeno i po dvadeset, trideset različitih jestiva.
SPISAK RECEPATA
Bosanskohercegovačka kuhinja (ponekad samo bosanska kuhinja) kuhinja je blisko vezana za tursku, grčku i druge mediteranske kuhinje, a naravno i kuhinje susedne Srbije, Hrvatske itd.
Međutim, zbog godina austrijske uprave, u nju se došli i uticaji srednje Evrope. Hrana u Bosni i Hercegovini priprema se sa mnogo raznovrsnih začina, ali obično u malim količinama. Većina hrane je lagana, pošto se kuva u malim količinama vode. Sosovi su potpuno prirodni, pošto ih uglavnom čine prirodni sokovi povrća u jelu.
Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, crveni luk, beli luk, paprika, krastavac, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice, sušeni i sveži grah, mlevena paprika, mleko i pavlaka.
Jela od mesa su od govedine, jagnjetine, svinjetine itd. Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kafa se pije iz fildžana, uz sve manji prisutan ratluk (trad. rahatluk, rahatlokum).
BOSANSKI KUVAR – Stevan Krstec Starčinski, Senada Hadžiomerović
Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.
Pogledajte sve ostale naslove iz ove kategorije:
Vašu narudžbinu možete poslati SMS om na broj telefona 065 220 63 98
Vašu narudžbinu možete poslati putem Vibera i WhatsApp-a na broj 065 220 63 98
Vašu narudžbinu možete poslati putem emaila info@knjizaraodisej.rs
Zabranjeno je kopiranje sadržaja.
Recenzije
Još nema komentara.